78205

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Michal (82.208.33.254) --- 30. 3. 2006
Re: ????

Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40% alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme si vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota =0,4*0,8= 0,32kg.
Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi cukru na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru.
(je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri destilaci.
Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem 0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol)

S pozdravem Michal
PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference o pripadne opraveni. Dekuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15560


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 30. 3. 2006
Antwort: Re: ????

1L 40% etanolu = 0,4*0,7/0,57*1,02=0,501 Kg cukru


Matej




"Michal" <e-mail/=/nezadan>
30.03.2006 19:08
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re: ????






Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40%
alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by
melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme
si
vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota
ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota
=0,4*0,8= 0,32kg.
Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru
vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi
cukru
na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru.
(je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje
na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale
obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v
uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a
taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri
destilaci.
Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem
0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol)

S pozdravem Michal
PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference
o
pripadne opraveni. Dekuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (84.244.109.94) --- 30. 3. 2006
Re: Antwort: Re: ????

Z 1 kg cukru vznikne asi 0.6 litru lihu.
0.4 l lihu (v 1 litru 40% alkoholu) tedy vznikne z 0.4/0,6 kg cukru = 0,666 kg cukru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 30. 3. 2006
Antwort: Re: Antwort: Re: ????

z 1 kg cukru je 0,57 kg liehu. 1L 100% liehu ma mernu hmotnost 0,7 kg



Matej




"Eman" <e-mail/=/nezadan>
30.03.2006 21:07
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re: Antwort: Re: ????






Z 1 kg cukru vznikne asi 0.6 litru lihu.
0.4 l lihu (v 1 litru 40% alkoholu) tedy vznikne z 0.4/0,6 kg cukru =
0,666
kg cukru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15563


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp (e-mailem) --- 31. 3. 2006
Největší únosný rámek do Ležanu (Dadantu)

Rád bych vyzkoušel skutečný Dadant (zimování v 1 prostoru s velkými plásty,
NN jen na med), případně ležan s vodorovně posouvanými NN medníky (něco jako
http://www.dartingtonhive.co.uk/).

Jak velký rámek považujete za ještě únosný z hlediska veškeré manipulace
kromě vytáčení (tomu bych se rád vyhnul).

Zdraví

J.Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15566


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Karel (194.228.168.31) --- 31. 3. 2006
Re: Největší únosný rámek do Ležanu (Dadantu)

Jak velký rámek považujete za ještě únosný z hlediska veškeré manipulace
kromě vytáčení (tomu bych se rád vyhnul).
......

Na velikost rámku nevím, ale na to ne-vytáčení bych měl zkušenost. Kdysi, když jsem měl ještě starý medomet od almárek, tak se tam nevešly plásty vysoké 30cm. Dostal jsem "darem" Brennery(30*30 /30*15), a taky jsem tehdy chtěl vyzkoušet "dadanty" s 13 rámky v plodišti + nízké, co se mi vešly do medometu. Domníval jsem se, že budu komorovat, a včely si zásoby přenesou a já voští zlikviduji. A vytáčet nebudu muset. Tak tudy cesta nevedě. To komorování a přenášení zásob není stoprocentní metoda. Měl jsem pak spoustu tmavých plástů se zásobami.
Přechodně, jsem to řešil návratem k nástavkům(9r), a dával dospod celý nástavek, a ten byl pak sice bez zásob ale s pylem. A navíc to pak bylo spíše nástavkové včelaření a ne dadant systém. Nakonec jsem koupil medomet a vytáčel.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15567


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radek HUBAČ (e-mailem) --- 1. 4. 2006
RE: Největší únosný rámek do Ležanu (Dadantu)

Sammam asi 20 vcelstev na 39*36, jde to docela dobře, vic si myslim,
podle pozorovani plodu není ani potreba ( nevidel jsem plod az k
loučče). Když to budete chtit delat event. napiste, je tam i nejaky ten
zadrhel

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: Jan Čáp [mailto:teoretik/=/bydlo.net]
Sent: Friday, March 31, 2006 7:38 AM
To: Vcelarska konference
Subject: Největší únosný rámek do Ležanu (Dadantu)

Rád bych vyzkoušel skutečný Dadant (zimování v 1 prostoru s velkými
plásty,
NN jen na med), případně ležan s vodorovně posouvanými NN medníky (něco
jako
http://www.dartingtonhive.co.uk/).

Jak velký rámek považujete za ještě únosný z hlediska veškeré manipulace
kromě vytáčení (tomu bych se rád vyhnul).

Zdraví

J.Čáp


__________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15604


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 31. 3. 2006
Re: kvaseni cukru

Da se to presne spocitat podle chemicke rovnice kvaseni cukru (sacharozy).
Je to ale jen nejvyssi mozne teoreticke mnozstvi, protoze v praxi je to
jinak.
Rada biologickych okolnosti vede k tomu, ze kvasinky veskery cukr nezkvasi.
Casto umrou z upracovani driv chudery.

Co ty otazniky v subjektu?

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Michal
Datum: 30.03.2006 19:08
> Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40%
> alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by
> melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme si
> vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota
> ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota
> =0,4*0,8= 0,32kg.
> Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru
> vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi cukru
> na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru.
> (je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje
> na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale
> obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v
> uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a
> taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri
> destilaci.
> Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem
> 0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol)
>
> S pozdravem Michal
> PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference o
> pripadne opraveni. Dekuji
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15569


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
P.K. (195.39.10.34) --- 31. 3. 2006
Re: kvaseni cukru

děkuji všem co počítali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15583


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu